Ontwerp Lorentz onthuld

Het definitieve ontwerp van Lorentz is een feit. De gemeente Leiden, Van Wijnen Projectontwikkeling West en toekomstig eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance presenteerden het op woensdag 9 december 2015.

Lorentz wordt een multifunctioneel gebouw van ruim 50.000 m2. Het is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met daar bovenop drie lichtkleurige torens van verschillende hoogtes. In de vierlaagse plint bevinden zich op de begane grond aan het Stationsplein en de Stationsweg winkels en horeca. Aan de nieuwe woonstraat komen kantoren en woningen. In de kelder is een openbare fietsenstalling voorzien. In het hart van het plintgebouw bevindt zich straks een parkeergarage. Het dak wordt ingericht met terrassen en beplanting.

“Het ontwerp verbindt de relatief kleine schaal van de Leidse binnenstad met de grotere schaal van het Leiden Bio Science Park”, verklaart Willem-Jan Neutelings van Neutelings Riedijk Architecten. “Doordat de torens teruggelegen op een plint zijn geplaatst, sluit het geheel zich aan bij zowel de schaal van de straat als die van de stad.”

Paul Laudy, wethouder Bouw en Openbare Ruimte: “De bouw van Lorentz zal een enorme boost betekenen voor het stationsgebied, maar ook voor de stad. Leiden krijgt eindelijk een waardige entree tot haar stad, waar het ook nog aangenaam vertoeven is. Lorentz helpt de uitstraling van ons stationsgebied te veranderen van saai en grijs naar levendig en modern.”